Alt du skal vide for at blive iværksætter: regnskab og finansiering

Alt du skal vide for at blive iværksætter: regnskab og finansiering

8. juli 2019 Slået fra Af Redaktionen

At være iværksætter er et spændende og udfordrende arbejde. Du er med til at bygge noget helt nyt op fra bunden og se det vokse, og ofte handler det om at turde springe ud på det dybe vand og lade det briste eller bære.

En af de mere kedelige sider af iværksætter jobbet er regnskabet. Når du først starter noget op er penge end faktor der er vigtigere end på noget andet tidspunkt, da det er pengene der skal bestemme om det bliver oven vande. Regnskabet er altså heller ikke noget der skal gøres halvt, men noget man skal være klar på at sætte en eftermiddag af, til at begrave næsen i – ligegyldigt hvor kedeligt man måske så synes det er.

Kort sagt er regnskabet altså en essentiel del af de grundsten der opbygger din blomstrende virksomhed, og i denne artikel kan du finde nogle gode tips og tricks til at få styr på regnskabet, og få krudt under finansieringen.

Lån penge til startskuddet

Næsten alle iværksættere starter deres virksomhed ud ved at tage et lån. Omhandler din virksomhed et produkt skal der købes ind til materialer, og handler din virksomhed måske i stedet om en app, skal der bruges massere af penge på reklame.

Penge skal også smides ind i diverse aftaler med andre virksomheder – hvis du fx skal have dit produkt udleveret, og ellers skal du bruge penge på både køb af domæne og eventuel hjælp til opsætning af din hjemmeside.

Penge er altså rimelig vigtigt når du starter ud med en hjemmeside. Det er dem der står bag alle mulighederne for at dine virksomheder kan flyve fra reden. Og der er her tale om penge som det ikke er overraskende, at du ikke bare lige har på dig.

Der er derfor ingen skam i at tage et lån. Når du skal tage et lån (til virksomhed eller andet) er det vigtigt at du gør din research ordentligt. Ligesom med det meste andet der omhandler økonomi, kan det virkelig komme tilbage og bide dig i bagen hvis du ikke tage nogle vigtige forholdsregler, og er sikker på du vælger det lån der er allerbedst for dig og hvor du får allermest ud af dine penge.

Når penge er så vigtige for starten af din virksomhed, skal du jo helst ikke starte ud med at miste en masse penge på et uheldigt lån.

Sæt dig ind i reglerne – også de kedelige

Nu mere du ved om reglerne omkring det at have en virksomhed, skat og alle de andre finesser, nu mere kan du udnytte din økonomi. Hvert år smider danskere flere tusinde kroner væk på ting de ellers kunne have sparet, på grund af vores system.

Det er her vigtigt at understrege at der ikke er tale om snyd, pengetyveri eller noget andet ulovligt. Der er her tale om helt lovligt at forstå sit stof og få det mest mulige ud af det. Måske ved du ikke at du kan trække arbejdsrelaterede ting fra i skat. Det er hundrede procent lovligt, og du kan spare rigtig, rigtig mange penge på det.

Igen er der her blot tale om at forstå hvordan vores system fungere og udnytte det efter bedste evne. Så selvom det er kedeligt, vil den bedste måde og få styr på sin økonomi altid være at vide noget om den. Når det kommer til det at være iværksætter, så er viden magt. Og det er en magt som både dig og din virksomhed kan komme langt med.

Har du penge til det, så få den hjælp du kan

Er du heldig kan det være du har en ven der arbejder indenfor økonomi, der er villig til at sætte en times tid af til at kigge dit regnskab igennem, til prisen af en kop kaffe og et stykke kage. Det er trods alt forståeligt at du ikke har tiden til at sætte dig hundrede procent ind i økonomi, så det er meget muligt der er nogle ting du har overset, misforstået el.lign.

Men er du ikke så heldig, kan det være en god ide at betale for en revisor – hvis det selvfølgelig er noget du kan finansiere. Deres job er at rådgive dig omkring din virksomhed og økonomi, så hvorfor ikke udnytte denne fine service?