Derfor snakker alle om samlelån

Derfor snakker alle om samlelån

26. juni 2020 0 Af Redaktionen

Et af de mest udbredte råd, især når det gælder penge og investeringer er: læg aldrig alle dine æg i en kurv. Det er en gammel folkevished, som har ganske konkrete rødder. For de mindre rige folk var æg en dyr luksusvare. Var de så heldige at eje nogle høns, skulle æggene samles hver morgen. Det var typisk børn, der fik den opgave at tage æggekurven og samle æggene. Men hvis kurven blev tabt på gulvet, var alle æggene kaput. Derfor det gode råd: læg ikke alle æggene i en kurv, så risikerer du heller ikke at miste dem alle på en gang.

Læg aldrig alle æggene i en kurv

Det er den gyldne regel for investeringer. Selv om mange investeringer bliver lovprist som ”sikre” så findes der i den virkelige verden ikke noget der hedder en ”sikker investering”. Der vil altid være en risiko og der vil altid være risikofaktorer som intet menneske i verden kan kontrollere. Derfor vil alle seriøse investeringsrådgivere altid råde dig at sprede risikoen, ved at bruge flere kurve til at lægge dine dyrebare æg i.

Men der findes en undtagelse, hvor det faktisk er en god strategi at samle alle æggene i en kurv: forbrugslån.

Mange forskellige lån kan koste dig dyre

Det har aldrig været nemmere at låne penge til forbrug. Forbrugslån, kviklån, sms-lån, kært barn har mange navne. Det er heller ikke slut med fantasifulde navne for nye lånemuligheder, det kan du være sikker på. Men der er faktisk sket noget, der kan have stor betydning for dig: Ny lovgivning!

Siden juni 2020 gælder der nye love og regler for forbrugslån. Den nye lovgivning er et politisk opgør med de dyre forbrugslån, især dem der kaldes for kviklån. Der finder du nogle gange tårnhøje låneomkostninger, helt op til 1000% ÅOP! Det betyder i klartekst at du ender med at betale tidobbelt den sum du har lånt tilbage. Godt nok har disse ekstremt dyre lån typisk en meget kort løbetid, hvilket kan gøre ÅOP misvisende. Men hvis ikke du kan betale sådan et lån tilbage indenfor den aftalte løbetid, kan det godt ende med ågerrenter.

Nye lån er meget billigere, fordi det skal de bare være

Den nye lov sætter strikse grænser for låneudgifterne. Så må ÅOP fx maksimalt være 35% hvor der tidligere slet ikke fandtes nogen begrænsninger. Hvis du har et eller flere lån som du har taget inden den nye lov er trådt i kraft, er der rigtig gode nyheder for dig: Samlelån.

Ved at samle alle dine hidtidige forbrugslån under et nyt lån – et samlelån – kan du komme ind under den nye lovgivning og spare masser af penge. Det er helt sikkert værd at undersøge.

Alle der har kunnet få et forbrugslån kan i princip også få et samlelån, med undtagelse hvis du er registreret i RKI. I så fald bør du tale med en gældsrådgiver i din kommune. Så kan du få hjælp med at komme af med evt. dyre lån, også som RKI registreret.