Når du skal købe din første firmabil
8. august 2019I visse erhverv kører man meget rundt og skal have udstyr med. Især håndværkere og andre lignende erhverv er altid på farten, da man ofte skal sætte noget i stand ude ved kunden.
Derfor er det vigtigt at kende alle reglerne for at have en firmabil, så du ikke får fingrene i saksen. For Skat er meget omhyggelige med at fange folk, der ikke overholder reglerne, der er meget klare og faste. Derfor giver vi dig et hurtigt overblik over tingene her.
Betal skat af firmabilen
En firmabil er en bil, der bliver stillet til rådighed for en medarbejder i en virksomhed. Bilens omkostninger bliver betalt af arbejdsgiveren. Rådigheden bliver dog beskattet ud fra bilens værdi, og der er en fast minimumsværdi på 160.000 kroner. Dette gælder brugte biler, der er anskaffet mere end tre år efter første indregistrering. Værdien, for nye biler på under tre år, bliver sat til nyvognspris.
Når du skal betale skat af bilen, udregnes det ud fra bilens værdi. Hvis bilens værdi er under 300.000, skal du betale 25% af værdien. Men hvis bilens værdi overstiger de 300.000 skal du stadig betale de 25% af de første 300.000, men kun 20% af det resterende beløb. Der skal tilmed betales et miljøtillæg i begge tilfælde.
Det er tilmed vigtigt at vide, at du kan bruge bilen til privatkørsel så meget du vil, så længe du betaler skat af den. Resten af husstanden kan også bruge den. Dog kan der ikke hentes kørselsfradrag, hvis du vælger dette.
Hvis du ikke betaler skat af en bil på gule plader, men alligevel gerne vil bruge den privat, kan du købe et dagsbevis. Dette gøres via Motorregistret, og kan gøres maks. 20 gange på et kalenderår.
Leasing eller køb?
Det siges, at hvis du bruger bilen meget til privatkørsel, jo bedre kan det betale sig at have firmabil, men hvis du kører meget erhvervsmæssigt, kan det bedre betale sig at bruge en privatbil. Dette gælder dog mest, hvis du har din egen virksomhed.
Men hvis du beslutter dig for at anskaffe en firmabil, bør du overveje om du skal købe eller lease bilen. Almindeligt køb betales ofte over en periode på flere år, og når bilen er færdigbetalt og endelig er din, er den ikke meget værd mere. Leasing derimod, er hvor man typisk betaler over 36 måneder, hvor man så lejer bilen. Inden starten af leasingperioden aftaler man så med ejeren hvor stort restbeløbet skal ligge på. Det er så forskelligt hvem, der står for restbeløbet, for hvis firmaet bedømmer at beløbet er urealistisk højt, kommer du selv til at stå for det. Men som regel sælger man bilen, betaler restbeløbet og står så tilbage med penge i hånden. Det er altså derfor med at få en god aftale i hus. Hvis du søger en bestemt bil, kan det virkelig betale sig at kigge efter flere udbydere. Leasing er en fordel, hvis du ikke skal bruge bilen i flere år.
Hvis du derimod hellere vil købe bilen, koster det selvfølgelig lidt mere, men derimod er det din bil, og den er ikke på lånt tid.
Lån penge og få drømmebilen
En ulempe ved at købe en bil, er at nye biler koster lidt mere, end de fleste lige har stående på kontoen. Derfor kan et lån være en løsning.
Når du låner penge, skal du som udgangspunkt opfylde nogle krav. Du skal være fyldt 18 år, dansk statsborger og så skal du have en fast indkomst, så du kan betale lånet tilbage.
Overvej tilmed hvor stort lånet skal være. Selvfølgelig skal lånet kunne dække bilens omkostninger, men overvej om der er en anden bil, der er billigere, men dækker samme behov. For hvis lånet bliver for stort, kan det renterne blive høje. På den måde bliver det dyrere at have lånet. Renter er essentielt udlånerens måde at penge tjene på, at du har lånet. Alt efter størrelsen af lånebeløbet og løbeperioden, vil renten blive højere eller lavere. Husk derfor at snakke med flere kreditorer, da det selvfølgelig er mest fordelagtigt med en lavere rente.
Derudover skal du huske den lovpligtige forsikring.
Find den billigste bilforsikring
Som bilejer skal man have en ansvarsforsikring, som dækker skader, du forsager på mennesker, eller deres bil eller deres ting, mens du kører i din bil. De fleste, der har set en ulykke, ved at det kan blive en dyr fornøjelse, hvis man skal dække skaderne selv. Så derfor er det en god idé at have uanset hvad.
En ansvarsforsikring dækker dog ikke skader, der sker på din bil eller dine ting. For at dække det, skal du have en kaskoforsikring. For selvom du er en dygtig bilist, kan du være uheldig at en anden kommer til at forsage skade på din bil.
Prisen på forsikringen afhænger af hvilken biltype, du har samt hvor gammel den er, og hvor langt du skal køre i den.
Dog er det vigtigt at kigge sig omkring for en billig forsikring, der dækker det hele. Man skal altid læse alle dokumenterne, for ellers kan du risikere, at de ikke dækker de mest almindelige skader. Og derudover vil man selvfølgelig altid gerne have den lavest mulige pris.
Det er også muligt at tegne forsikring med præmietrin, hvilket betyder at hvis du ikke forsager skader i en bestemt rum tid, bliver forsikringen billigere.
Så pas på dig selv og andre med en god forsikring.