Finansiering af startups

Finansiering af startups

15. juli 2019 Slået fra Af Redaktionen

At få finansiering i hvilket som helst økonomisk klima kan være svært. I vores nuværende tilstand, så er det sværere end nogensinde at sikre sig finansiering. For at hjælpe dig med at finde de penge, som du har brug for, så finder du her en guide til finansierings tekniker. Samt hvad du skal overveje, når du er på jagt efter at få din startup finansieret.

Overvej factoring

Factoring er en finansieringsmetode, hvor firmaer sælger sine fordringer til en discountpris for at få kontanter. Det bliver ofte brugt af firmaer med lav kredit eller af firmaer såsom tøjfirmaer, som skal udfylde ordre lang tid før de bliver betalt. Det er en dyr måde at få finansiering på. Firmaer der sælger kortfristede fordringer, betaler et gebyr, som er en procentdel af den totale sum. Hvis det står svært til med økonomien i et land, så bliver firmaer nødt til at benytte sig af denne metode, selvom den er dyr og uønsket.

Lån penge i banken

Det er blevet meget sværere at låne penge i banken, men der er stadig banke, som er villige til at give lån. Nogle af bankene har endda specielle lån til små forretninger, som har brug for penge til at få tingene til at løbe rundt eller til at starte et firma. Det er dog sværere end mange andre typer lån og finansieringsmetoder. Men det skader ikke at prøve. Så ansøg om et lån i den bank, som du ønsker at låne penge i. Det skal højst sandsynligt være den, hvor du allerede har konti i.

Brug et kreditkort

At bruge et kreditkort er seriøst risikabelt. Hvis du falder bagud med dine betalinger, så kan din kreditscore blive slået ned. Hvis du kun betaler minimum tilbage hver måned, så kan du potentielt grave et hul så dyb, at du aldrig kommer op af det igen. Men hvis du er klog omkring det, så kan et kreditkort bruges en gang i mellem til at komme ud af rod, hvis du er i økonomisk rod.

Prøv crowdfunding

En hjemmeside med crowdfunding ligesom Kickstarter.com kan være en sjov og effektiv måde at samle penge på. Hvis du skal starte et lille, kreativt projekt, så kan det være en sjov måde at få penge på. Indtast et beløb og få dine venner og familie og bekendte til at donere penge. Det har finansieret tusinde af projekter. Men husk, at hjemmeside ikke skal bruges til finansiering på et længere sigtet plan, men nærmere for et kort projekt, der typisk indebærer en kreativ ide.

Giv fremtidigt tjente penge væk

Hvis du er ambitiøs og klar til at vædde om dine fremtidige indkomst, så kan du love en procentdel af den væk for et beløb her og nu. På denne måde kan du komme til at få finansiering up front på basis af, at du lover nogle af de penge, du tjener i fremtiden væk. Du har måske set programmet Løvens Hule, hvor de unge entreprenører lover en procentdel af deres firma væk for en sum penge, som de skal bruge til at føre deres ideer og firmaer videre ud i livet. Det kan være, at de har brug for flere penge til produktion eller distribution eller marketing. Det er i hvert fald en måde, hvorpå man kan skaffe finansiering til sit firma.

Skaf en investor

Når man skal pitche sin ide til en investor, så gælder de gamle regler stadig: vær klar i din tale, undgå at vrøvle, ha’ en exitstrategi klar. Her er nogle tricks til at få en investor til at investere penge i din startup:

  • Tilføj erfaring: At se noget gråt år i dit management team vil hjælpe med at få investorerne til at have mere ro på i forhold til økonomiske svære situationer. En rådgiver med meget erfaring kan selvfølgelig give dig mere troværdighed.
  • Ikke vær en pengefølger: Startede du firmaet, fordi du er meget passioneret omkring din ide eller projekt eller fordi du ønskede at tjene penge på den seneste trend? Investorerne kan spotte forskellene og vil ikke give meget tid og penge til dem, der ønsker at tjene hurtige penge.
  • Du skal vide, hvad du taler om: Du skal bruge analyser af markedet, en konkurrenceanalyse og solide marketings- og salgsplaner, hvis du forventer at komme nogen steder med en investor. Selv unge firmaer bliver nødt til at demonstrere en ekspertviden på det marked, som de er ved at investere i, såvel som at være i stand til at følge sin strategier hele vejen igennem.
  • Forbliv i kontakt: En investor er muligvis ikke interesseret i at investere en masse penge til at starte med, særligt hvis du ikke har et cv som en succesfuld entreprenør. For at bekæmpe det, skal du komme op med en måde at holde dem opdateret på store udviklinger, såsom et stort salg.

Hvis dette glipper, så kan du altid prøve at samle penge ind fra din familie og venner. Det er en af de mest almindelige måder at få penge til en startup på. Men når dine elskede er dine kreditorer, så risikerer du deres finansielle fremtid og leger med personlige forhold. En klassisk fejl er at begynde at spørge før du har en reel plan klar. For at undgå dette, skal du komme med formelle planer og projektioner om fremtiden. Det kræver seriøsitet at låne penge og få et firma til at fungere på egen hånd.