Markedet for e-cigaretter er i kæmpe vækst

Markedet for e-cigaretter er i kæmpe vækst

19. august 2019 Slået fra Af Redaktionen

Gennem den senere årrække er e-cigaretten steget eksplosivt i popularitet og salget af e-cigaretter er derfor steget markant. Det er en broget flok, der har givet sig i kast med e-cigaretter og for mange er det rent faktisk et skridt opad i den rigtige retning på sundhedsstigen. Her er der nemlig i stor grad tale om rygere, der går over til damp i stedet for tobaksrøg.

Det er dog ikke udelukkende rygere, der køber e-cigaretter. Også nogle ikke-rygere damper på trods af, at de aldrig har røget almindelige cigaretter, da de godt kan lide nikotinens effekt, synes at dampen smager godt eller finder det hyggeligt.

E-cigaretten er ikke et sundt tilskud men et sundere alternativ end cigaretter

Der er mange fordele ved at give sig i kast med e-cigaretten. Naturligvis skal den ikke ses som et sundt kosttilskud, da der jo er tale om et unaturligt produkt for kroppen. Men sammenligner man med alternativerne, som kan substituere e-cigaretten, så er den rent faktisk et meget fornuftigt valg.

Fordele ved at dampe på e-cigaret:

  • E-cigaretten indeholder langt færre skadelige stoffer end den almindelige cigaret
  • Det er sundere for omgivelserne at være omgivet af damp frem for tobaksrøg
  • Man undgår rygerrelaterede sygdomme
  • Det er billigere at ryge e-cigaretter frem for almindelige cigaretter
  • Det er nemmere og mere bekvemt at bruge e-cigaret frem for almindelige cigaretter

Man undgår rygerelaterede sygdomme ved at skifte til e-cigaretter

I den almindelige cigaret kan der være mellem 40 og hele 70 potentielt kræftfremkaldende stoffer. Derudover så soder tobaksrøgen lungerne helt til. Sammenligner man lungerne fra en rask person med lungerne fra en ryger, så vil man med det blotte øje med det samme konstatere, at rygerens lunger er nærmest grå eller sorte, hvorimod ikke-rygerens lunger har en pæn, lyserød farve.

Alene farven er en tydelig indikation på, at der er noget helt galt. Lungerne soder simpelthen til i røg, og det bevirker, at lungerne skal kæmpe hårdere for at optaget den vigtige ilt til kroppen. Der dannes et sekret på indersiden af lungernes overflade, som er det, der får mange rygere til at gå rundt og hoste.

De små fimrehår inde i lungerne vil forsøge at rense lungerne ud efter en nats søvn og dermed en pause fra cigaretterne, men når der indhaleres ny røg, så bliver fimrehårene dækket til og lungerne opgiver i princippet at rense sig den dag. Og sådan fortsætter det dag efter dag.

Der findes utallige rygerrelaterede sygdomme, som man kan undgå, hvis man skifter over til e-cigaret. En af de mest alvorlige konsekvenser ved rygning kan være kræft, som desværre ofte har dødelig udgang. Andre rygerrelaterede sygdomme tæller sygdomme som KOL, rygerlunger, dårligt hjerte og blodpropper på grund af dårligt hjerte-kar system. Alt dette bliver provokeret af tobaksrøgen samt de mange skadelige stoffer, der findes i almindelige cigaretter.

De, der vælger e-cigaretten går en pæn buge uden om alle disse forøgede risici. Det kan dog ikke udelukkes, at man kan være så uheldig at få en af ovennævnte sygdomme alligevel, da noget også kan være livsstilbetinget eller arveligt.

E-cigaretten skåner omgivelserne for passiv rygning

Ud over at e-cigaretrygerne skåner sig selv, så skåner de også deres omgivelser for passiv rygning og dermed ufrivillig indtagelse af en masse skadelige stoffer. Samtidig er det ubehageligt for mange ikke-rygere at lugte til cigaretter og få røget blæst over i ansigtet.

Danskerne sparer penge ved at vælge e-cigaretten frem for den almindelige cigaret

Det er dyrt at være ryger, men det er ikke dyrt at ryge e-cigaretter. Dette kan muligvis være en af motivationsfaktorerne for, at markedet for e-cigaretter er vokset så hurtigt. Ud over sundheden, så er en del rygere ærgerlige over, at de skal betale så meget for deres forbrug af cigaretter.

Ryger man en pakke i den lave prisklasse om dagen, så løber det nemt op i 1200-1500 kr. om måneden eller 14.400-18.000 kr. om året. Ryger man to pakker om dagen, så kan man bare fordoble beløbet. Det vil svare til, at man i stedet kan tage på en fed ferie i sydens sol hvert andet år, hvis man skal have noget at sammenligne med.

Det er mere bekvemt at være damper frem for ryger

Det er nemmere og mere bekvemt at ryge e-cigaretter end at ryge almindelige cigaretter. E-cigaretten kan man have med nærmest over alt, hvorimod der rigtig mange steder er forbud mod at ryge almindelige cigaretter. E-cigaretten kan man have i tasken eller lommen og blot tage den op, når man får lyst til et sug. Derimod skal man sætte en decideret rygepause af, for at gå ud og ryge en cigaret.

Udvalget på markedet for e-cigaretter er enormt

Når man løber tør for e-væske, så kan man på et øjeblik blot skifte beholderen. Man kan få mange forskellige smage til e-cigaretter, der også gør, at det dufter sødt eller godt, når der dampes. Dette betyder i mange tilfælde også, at omgivelserne ikke finder det belastende, at der ryges på e-cigaret indendørs. Da e-cigaretten ikke er baseret på røg, vil den heller ikke lave misfarvninger på omgivelserne på samme måde, som cigaretter desværre er berygtede for.

Når man er ved at løbe tør for e-væske, så behøver man egentlig ikke at skulle ud i en fysisk butik for at få tanket op. Man kan i stedet blot bestille det hjemme fra stuen over nettet. Udvalget af smage og selve e-cigaretterne er efterhånden meget stort, så man kan eksperimentere med forskellige udgaver.

E-cigaretten giver altså mulighed for at få stillet trangen til nikotin, samtidig med at den er et langt sundere alternativ end den almindelige cigaret. Vil man gerne gå fra cigaretter til e-cigaretter, så kan man eventuelt starte med at skifte halvdelen af cigaretterne ud med damp og langsomt udfase cigaretterne. Selvom begge dele dækker nikotinbehovet, så er der en del psykisk vane indover, som også skal brydes. Det er derfor bedre at tage det et skridt af gangen frem for at gå all in med det samme og opgive, fordi det er en for stor omvæltning.