Et ur måler mere end bare tiden

Et ur måler mere end bare tiden

7. december 2019 0 Af Redaktionen

Det videnskabelige udtryk for et ur er ”kronometer”. ”Kronos” er oldgræsk for ”tid” og ”meter” er afledt fra græske ”metros” som betyder at måle. Et kronometer er altså en tidsmåler.

Tid er stadig en af de helt store gåder for os mennesker. Atomfysikere betragter tid som en dimension. Men hvad præcis er en dimension? Svaret afhænger også af, hvem du spørger. Spørger du fx en kvantefysikker, bliver det mere surrealistisk end de fleste kan følge med i.

Hvis det kun drejede sig om at måle tiden, ville der nok ikke findes ret mange ure i dag. De fleste bruger simpelthen mobilen til det.

Men ure findes stadig. Og især de gamle klassikere med analoge visere er populære. Det kunne man næsten kalde for en ”anakronisme”, noget der går imod tidens strøm. Grunden for urenes fortsatte eksistens er, at de er meget mere end kronometre. Et ur er et symbol på stil, personlighed, og status.

Verdens dyreste ur

Ure har igennem det meste af historien været så dyre, at kun rige folk havde råd til dem. Først med masseproduceret elektronik kunne ure laves så billige, at de blev hvermandseje. Mekaniske ure er stadig dyre. Og selv om timemåleren i et moderne ur ikke længere er mekanisk, så er et ur med analoge visere stadig et mekanisk mesterværk.

Urmagere er finmekanikere. Verdens bedste traditionelle urmagere fandtes, og findes stadig, i Schweiz. Et Schweizer ur er indbegrebet af fint håndværk og præcision.

Verdens dyreste ur er et lommeur, Breguet Grande Complication Marie-Antoinette uret fra 1827. Uret er vurderet til 199.531.650,00 danske kroner! I starten af 1900-tallet og blev uret stjålet og først fundet igen i 2007. Det står nu i L. A. Mayer museet, i Jerusalem.

Uret som statussymbol

Alle ure fortæller noget om bærerens status og indkomst. Hvis du bærer et ur fra Tiger butikken, koster et batteriskifte mere end uret er værd. Det siger naturligvis noget om din holdning til penge, og måske også noget om din indtægt.

Som regel kan du sagtens måle en persons social statur på uret. Succesfulde mennesker elsker at udstille deres succes. Og det gør de bl.a. ved at bære dyre smykker og ure. Grænsen mellem smykker og ure er ikke så enstydig. Et dyrt ur spiller en dobbeltrolle, hvor tidsmålingen er underordnet. Det er først og fremmest et smykke og statussymbol.

Gå til webshop og se selv. Hvis du går til webshoppen, vil du også se at flotte designerure ikke behøver koste en bondegård. Uret som statussymbol drejer sig ikke kun om penge. Det drejer sig også om stil og om at værdsætte sig selv.

Urets hjerte er af sten

Hjertet i et moderne ur er ikke længere en stålfjeder, men en mikroskopisk lille kvartskrystal. Kvartskrystaller har en særlig egenskab. De oscillerer med uhyre præcision, når de bliver stimuleret med en smule strøm. Helt nøjagtigt med 32,768 svingninger pr. sekund.

Et elektronisk kredsløb registrerer disse svingninger og bruger dem til tidsmåling. Igennem et sofistikeret system af tandhjul og geare bliver de elektroniske svingninger så til visernes bevægelser.